Раціональне харчування

Раціональне харчування зумовлює нормальний обмін речовин, ріст та розвиток дитини, зберігаючи її здоров’я, сприяє зміцненню захисних реакцій організму при несприятливих впливах зовнішнього середовища.  

Науковою основою організації раціонального харчування є загальні фізеолого-гігієнічні вимоги до харчового раціону, режиму харчування та умов приймання їжі. 

Харчування дітей, що оздоровлюються у УДЦ «Молода гвардія», проводиться у відповідності до «Норм харчування в оздоровчих закладах для учнів (вихованців) навчальних закладів», затверджених постановою Кабінету міністрів України від 22 листопада 2004р. №1591. З метою найбільшої відповідності режиму харчування та фізіологічним потребам дітей застосовується 5-ти разовий прийом їжі.

 

Меню денного раціону харчування складаються на зимовий та літній періоди.

 

Літнє меню (приклад одного дня) 

Сніданок

Ковбаса смажена по – Ленінградськи /60/4

Каша вівсяна на молоці /200/5

Кавовий напій на незбираному молоці/200

Хліб пшеничний /100

Масло вершкове /10

Вода мінеральна /1/1500

Обід

Буряк тушкований в сметані /100

Суп селянський з крупою /300/10

Печінка по – строганівськи /50/50

Каша пшенична /150

Кисіль зі свіжої фрукти /200

Хліб пшеничний /75

Хліб житній /50

Полуденок

Сік фруктовий /1/200

Вафлі /25

Вечеря

Скумбрія з цибулею та рослинною олією /55

Печеня по –домашньому /300

Капуста тушкована /100

Чай з лимоном /200/15/7

Хліб пшеничний /100

Масло вершкове /10

Вечеря 2

Йогурт / 1/125

Крендель цукровий /100 

Зимове меню (приклад одного дня)

Сніданок

Яловичина варено-копчена /40

Пудинг з сиру кислого з шоколадним соусом 250/50

Кавовий напій на незбираному молоці/200

Батон обідній /75

Масло вершкове /10

Вода столова негазована /1/1500

Обід

Салат з квашеної капусти /100

Суп картопляний з горохом та грінками /300/40

Курча тушковані в сметанному соусі /75/65

Каша гречана /150

Компот з яблук свіжих /200

Батон обідній /50

Батон житній /50

Полуденок

Сік фруктовий /1/200

Зефір біло-рожевий /50

Вечеря

Котлета запечена в тісті /100

Риба в кисло-солодкому соусі 75/50

Пюре картопляне /250

Чай з лимоном /200/15/7

Батон обідній /50

Масло вершкове /10

Вечеря 2

Ряжанка / 200

Булочка ванільна /100

 

В 2011р. на літній період кафедрою технології ресторанного і оздоровчого харчування Одеської національної академії харчових технологій було розроблено 14-денне меню. Однак, враховуючи те, що відпочинок дітей триває 21 день, на зимовий період в 2011 році вперше відділом харчування було розроблено 21-денне меню. При складанні біологічно повноцінного раціону було враховано енергетичну цінність та якісний склад, збалансованість поживних речовин, сполучення харчових продуктів, розмаїтість, насичуваність, санітарно-епідемічну бездоганність страв. Також, взято до уваги побажання відпочиваючих дітей, які були відображені в анкетах, впроваджуваних щозміни. Меню систематично узгоджується та затверджується СЕС Суворовського району міста Одеси.  

Контроль відповідності раціонів харчування до затверджених норм для дітей, що оздоровлюються в УДЦ «Молода гвардія», здійснюється шляхом складання накопичувальної відмінності обміну витрат продуктів харчування та хімічного складу харчової цінності продуктів. За це керівництво підприємства регулярно звітує контрольним органам.

 


  Табори

  Здоров'я

  Екскурсії

  Творчі студії

  Е - Бібліотека

  Дозвілля

 Спорт

  Щоденник

  Очима дітей

  Фото

  Відео

  Про нас